mandag den 16. juni 2008

Det minder om noget i 30'erne...

Af Jesper M. Rosenløv

Modsat Frankrigs og Hollands nej, har EU-toppen meddelt, at Irlands nej ikke får konsekvenser for gennemførelsen af den nye Lissabon-traktat. Hermed bryder EU nu sit eget princip om, at det er alle medlemslande, der skal godkende en ny traktat, før en sådan kan træde i kraft.

Et helt uhyrligt brud på egne erklærede principper og regler. Alle lande er lige, men nogle er åbenbart mere lige end andre – det er jo rart at vide, særligt for de små lande.

At EU nok skulle finde frem til en udemokratisk fuskerløsning på det irske nej, er vi vist mange, der ikke var i tvivl om. Men at de så tydeligt skulle tilsidesætte egne love og regler overrrasker nu alligevel og vidner kun om oligarkernes magtfuldkommenhed. Man fornemmer en tendens – og en hensigt. Føj!

Desuden besluttede EU så i denne uge, at der ikke skal gennemføres sanktioner mod Iran, til trods for at man er klar over, hvor det bærer henad med Irans atomprogram. Og samtidig vedtog man så også, at man da ikke så nogen grund til at boykotte OL-åbningsceremonien i Beijing.

Ja, det er vel nok en hyggelig forening, vi der er blevet medlem af. Hitlers Neuropa kunne næppe have fremvist større mangel på demokratisk sindelag, mangel på respekt for folkenes selvbestemmelsesret og mangel på en fast kurs overfor totalitære diktaturstater.

Måske har man i EU erkendt, at man trods alt deler et udemokratisk værdifællesskab med Iran og Kina.