tirsdag den 12. februar 2008

Det som ingen ved

Af Jesper M. Rosenløv

I går (11-2-07) kunne man se endnu en kulturkendis tone frem på skærmen for at advare os alle mod at tage truslen om muslimsk terrorisme alt for alvorligt. Søren Kragh-Jacobsen var i Berlin for at deltage i filmfestivalen. Her skulle han præsentere sin nye politiske thriller, Det som ingen ved – en film om frygt og overvågning. TV-2 Nyheder rapporterede fra Berlin og kunne bl.a. berette, at filmen handlede om et Danmark med mere overvågning og et skrøbeligt demokrati. En veloplagt Søren Kragh Jacobsen forklarede også selv, hvad budskabet med hans nye film var. I al sin enkelthed var Jacobsens hårdtslående budskab dette:

”We are all driven by fear from our governments. Fear from what could happen tomorrow…eh… and fear from a part of the world…eh… which…eh… I don’t have to mention and which I in many ways find absurd.”

Den lige så indsigtsfulde skuespiller Anders W. Berthelsen kunne supplere – han var simpelthen rædselsslagen over, at nogen kunne følge med i, hvad han foretog sig på Internettet. Ja, uha uha.
Altså med andre ord - Danmark var ved at udvikle sig til et overvågningssamfund. Den danske regering var ved at piske en stemning op og udbredte desuden frygt for noget i en anden del af verden – terrorisme med udspring i det muslimske Mellemøsten, skulle man vel forstå. Det var denne frygt Jacobsen fandt absurd.

I dag er det så en anden nyhed, der præger TV-2 Nyhederne. PET har igennem længere tid overvåget – jeg gentager – OVERVÅGET tre mænd. I nat blev de så arresteret for at have planlagt et mord på tegneren Kurt Westergaard, der var én af tegnerne bag Muhammed-tegningerne. PETs overvågning havde altså forhindret et politisk/religiøst motiveret drab planlagt af islamister. DRs tekst-tv citerer Kurt Westergaard således: ”Bladtegner: PET har reddet mit liv.”

Lige nu kunne man jo godt tænke sig at overvære en samtale mellem Søren Kragh Jacobsen og Kurt Westergaard. Gad vide hvordan den indsigtsfulde filminstruktør vil overbevise bladtegneren om, at den største fare for Danmark lige nu er udviklingen hen imod et overvågningssamfund og ikke terror, der har rod i Islam? Og gad vide om afsløringen af mordplanerne overhovedet har gjort indtryk på en person som Søren Kragh Jacobsen? Jeg tvivler faktisk. Det har jo heller ikke gjort synderligt indtryk, at vi i Danmark efterhånden har haft tre-fire sager kørende om islamister, der har planlagt eller opfordret til terrorhandlinger. ”Jamen, de sager er jo ikke alle sammen afsluttede, og nogle af de anklagede blev vist også frikendt”, vil det sikkert lyde. Altså, ingen grund til alarm…

Det som ingen ved – ja, det har ingen ondt af, siger man. Men hvor meget skal der til, før der går et lys op for visse meningsdannende kredse herhjemme? Hvornår ser de mon mønsteret? Det som ingen ved, det har ingen ondt – nej, men hvad kalder vi normalt en person, der lukker øjnene for ubehageligheder? Hvad kalder vi en person, der ikke forebygger og søger information, fordi sandheden kunne være for ubehagelig…? Der er der vist kun et svar på: